آشنایی با موسیقی راک و زیر مجموعه های آن

به گزارش آوای وحش، انگیزه - هر قطعه موسیقی با توجه به ویژگی هایی همچون دوره زمانی، نحوه ای اجرا، نوع سازهای به کار رفته در اجرا، ویژگی های جغرافیایی آن و… در یک سبک گنجانده می گردد. همین امر و تفاوت در ویژگی ها باعث شده است که سبک های مختلفی از جمله موسیقی راک در نقاط مختلف جهان به وجود آید؛ که هر کدام هم هواداران مخصوص به خود را دارد.

آشنایی با موسیقی راک و زیر مجموعه های آن

یکی از سبک های معروف و پر صدای موسیقی امروزه، سبک موسیقی راک است که در این مطلب قصد داریم شما را با آن و زیرمجموعه های آن از جمله پست راک، راک اند رول، آلترناتیو راک و… آشنا کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.

تاریخچه موسیقی راک

در دهه های 50 میلادی این سبک هواداران زیادی داشت که آن را راک اند رول می نامیدند و متاثر از سبک هایی، چون کانتری، ریتم و بلوز بود.

با وارد شدن به دهه 60 این سبک گسترده تر شد و در بریتانیا و ایالات متحده آمریکا رواج یافت و تحت تاثیر سبک هایی چون بلوز، فولک، جز و کلاسیک نهاده شد. دهه شصت میلادی را دوره کلاسیک راک می نامند. در این دوره، سبک های زیر مجموعه موسیقی راک مثل بلوز راک، فولک راک، کانتری راک، جز راک هم پدید آمدند. همچنین در این دوره موسیقی راک برای جنبش های فرهنگی و سیاسی به عنوان یک نیروی محرک به حساب می آمد.

جالب است بدانید: سندرم استکهلم در سینما چیست و چگونه بوجود آمد

معرفی سبک موسیقی راک

همان طور که در قسمت تاریخچه گفته شد، سبک راک در دهه های 50 میلادی راک ان رول (Rock and roll) نامیده می شد. در واقع کلمه راک مخفف شده راک اند رول است.

تشخیص سبک موسیقی راک به خاطر تنوع زیاد آن و بعضی ویژگی های مشترکی که با دیگر سبک ها دارد، کمی سخت است. ولی یکی از مشخصه های شاخص آن یک ملودی محور با ریتم چهار چهار 4/4 است که روی ضرب های قوی به شدت تاکید می نماید.

این سبک از موسیقی ریتمیک است که از طریق ساز هایی مانند گیتار برقی، گیتار باس، درام و… اجرا می گردد. در واقع یک ضرب یکنواخت با صدایی بلند مدام در قطعه تکرار می گردد. بلند بودن صدا هم یکی دیگر از ویژگی های سبک راک است.

انواع زیر مجموعه های سبک راک

سبک راک دارای زیر مجموعه های متعددی است که پایه و اساس آن ها همان ویژگی های موسیقی راک است با تغییراتی جزئی. در ادامه به معرفی بعضی از پرکاربردترین زیر مجموعه های این سبک از موسیقی خواهیم پرداخت.

1. پست راک (Post Rock)

پست راک یکی از فرم های اکسپریمنتال راک است که در آن، سازهای رایج استفاده شده در سبک راک مورد استفاه قرار می گیرند؛ ولی این سبک از راک در هارمونی ها، ملودی ها، ریتم و آکرد با سبک راک متفاوت است. ویژگی شاخص این موسیقی، آهنگ هایی با زمان نسبتا طولانی و ساختارهای تکرار شونده ای است که به مرور و با جلو رفتن آهنگ دچار تغیر می شوند. یکی دیگر از ویژگی های این سبک از موسیقی، بدون کلام یا به اصطلاح اینسترومنتال (instrumental) بودن آن است.

از معروف ترین گروه های پست راک دنیا می توان به گروه های زیر اشاره نمود:

1. Mono: گروهی از کشور ژاپن که فعالیت خود را از سال 1999 میلادی شروع کردند. از معروف ترین آلبوم های این گروه می توان به Hymm to the immortal ،Wind Rays of Darkness ،The Last Dawn و You Are There اشاره نمود.

2. Mogawai: گروهی از کشور اسکاتلند که فعالیت خود را از سال 1995 میلادی شروع کردند. از آلبوم های این گروه می توان به Rock Action ،Mr Beast و Every Countrys Sun اشاره نمود.

3. Hammock: گروهی آمریکایی که فعالیت خود را از سال 2005 میلادی شروع کرد. از آلبوم های این گروه می توان به Kenotic ،hasing After Shadows و Departure Songs اشاره نمود.

2. راک اند رول (Rock and roll)

از تأثیرگذارترین و متداول ترین سبک های موسیقی است که با راک در ارتباط است. این سبک از موسیقی در اواخر دهه 1940 میلادی و زمانی که نوازنده های راک، موسیقی کانتری و ریتم اند بلوز را با هم تلفیق کردند، بوجود آمد. موسیقی راک دارای یک مشخصه به نام آنارشیسم بود سپس با گذشت زمان، این مشخصه نادیده گرفته شد و این نوع موسیقی به سمت کسب مهارت و ایجاد تحول رفت. از معروف ترین گروه های موسیقی در این سبک، می توان به گروه های زیر اشاره نمود:

1. The Beatles: بیتلز گروهی انگلیسی بودند که فعالیت خود را در سال 1960 میلادی و در شهر لیورپول شروع کردند. از معروفترین اعضای این گروه می توان به جان لنون و جورج هریسون اشاره نمود. از آلبوم های این گروه می توان به The Beatles ،Help و Let It Be اشاره نمود.

2. Pink Floyd: همانند بیتلز، پینک فولید نیز گروهی انگلیسی بود که در سال 1965 فعالیت خود را در شهر لندن شروع کرد. از اعضای معروف این گروه می توان به راجر واترز و دیوید گیلمور اشاره نمود. معروف ترین آلبوم های این گروه عبارتند از: The Division Bell ،Animals ،The Wall ،Wish You Were Here و The Dark Side of the Moon

3. Eagles: ایگلز گروهی آمریکایی است که فعالیت خود را از سال 1971 میلادی در شهر لس آنجلس شروع کرد. از آلبوم های معروف این گروه می توان به Hotel California ،Desperado و One of These Nights اشاره نمود.

3. پاپ راک (Pop rock)

موسیقی پاپی که بعداز دوران راک اند رول سخته شد و از موسیقی راک تاثیر گرفت را پاپ راک می نامند که یکی از متداول ترین نوع موسیقی است و حالتی ملودیک و گیرا دارد. از جمله خوانندگان معروفی که در این سبک فعالیت نموده اند، می توان به مایکل جکسون، جورج مایکل، مدونا، تیلور سوئیفت و کیتی پری اشاره نمود.

4. سافت راک (Soft rock)

در اواخر دهه شصت و اوایل دهه هفتاد راه اندازی شد. تا حدی شبیه پاپ راک است، ولی کمی حالت ملایم تری دارد و بیشتر بر روی خواننده و شعر تاکید می نماید تا نوازنده. ترانه های این سبک از موسیقی اغلب به موضوعاتی نظیر روابط انسانی، عشق و زندگی روزمره اشاره دارد. برخلاف سایر سبک های راک، استفاده از گیتار الکتریک در این سبک بسیار کم و صدای آن در ترانه ها، صدایی بسیار زیر است. از خواننده های معروف این سبک می توان به لیدی گاگا، هری نیلسون و التون جان اشاره نمود.

5. گرانج (Grunge) زیر مجموعه موسیقی راک

از محبوب ترین و پرطرفدار ترین سبک دهه نود بود؛ که بعد ها به سبک پرطرفدار هارد راک تبدیل شد.

6. هارد راک (Hard rock)

شکل گیری هارد راک یا هوی راک، با افزودن عناصری همچون صدای خشن تر، ریف های گیتار سنگین تر، کوبنده تر کردن نوای درامز و تقویت صدای خواننده و ایجاد تغییرهایی که گروه های راک آمریکایی و بریتانیایی در موسیقی راک اند رول بوجود آوردند، شروع شد. بعضی از صاحب نطران موسیقی سبک هارد راک را مشابه هوی متال می دانند؛ زیرا هر دو دارای ویژگی های مشترکی مثل صدای خشن گیتار هستند. نقش اصلی در این سبک بر دوش خواننده است که همراه با خواندن، سازی را نیز می نوازد. البته دارای تفاوت هایی هم هستند مثل ریتمی که در پس زمینه هارد راک هست، ولی در هوی متال نیست. از معروفترین گروهای این سبک از موسیقی می توان به گروه متالیکا (Metallica) اشاره نمود.

7. آلترنیتیو راک (Alternative rock)

از دیگر شاخه های راک است که از اواسط دهه هشتاد تا نود همه گروه های پانک راک را تحت تاثیر خود قرار داد. آلترناتیو راک در اصل راهی بود برای خروج از ساختارهای گذشته؛ در این سبک از موسیقی نوازنده هر گونه که بخواهد می تواند احساسات خود را بروز دهد؛ می تواند بخندد، گریه کند، ادا در بیاورد و هر آنچه که ساخته است را نابود کند! در واقع همین بی قید و بند بودن آن بود که باعث شد، مرزهای این سبک از موسیقی بی خاتمه گردد. از گروهای معروف این سبک می توان به گروه های زیر اشاره نمود:

1. ردیو هد (Radiohead): ردیو هد گروهی انگلیسی است که در سال 1985 میلادی شکل گرفت. اعضای این گروه عبارتند از تام یورک (Thom Yorke) و برادران گرین وود؛ جانی و کولین گرین وود. از آلبوم های این گروه می توان به OK Computer ،Kid A و In Rainbows اشاره نمود.

2. نیروانا (Nirvana): نیروانا گروهی آمریکایی بود که در سال 1987 میلادی توسط کرت کوبین، خواننده و گیتاریست این گروه در واشنگتن شکل گرفت. از معروفترین آلبوم های این گروه می توان به Nevermind ،Bleach ،In Utero و Live at Reading اشاره نمود.

3. کلد پلی (Coldplay): کلد پلی گروهی انگلیسی است که در سال 1996 توسط خواننده و پیانیست این گروه، کریس مارتین و گیتاریست این گروه، جانی باکلند در شهر لندن شکل گرفت. از آلبوم های این گروه می توان به Ghost Stories ،A Head Full of Dreams و X&Y اشاره نمود.

8. پانک راک (Punk rock)

سبکی از موسیقی است که از مسائلی مثل جنگ، بیکاری، تورم و … تاثیر گرفته. در واقع ارتباطش با زندگی روز مره مردم کم شد و حالتی جدی به خود گرفت.

9. پراگرسیو راک (Progressive rock)

این سبک از موسیقی که تحت عنوان پراگ یا پراگ راک نیز شناخته می گردد، در اواسط دهه 1960 میلادی در بریتانیا شکل گرفت. ویژگی مهم این سبک از موسیقی زمان طولانی در اجرای آهنگ هاست؛ بطوری که بسیاری از آهنگ ها در این سبک از موسیقی بین 20 تا 40 دقیقه طولانی خواهند بود. از گروهای تاثیر گذار در شکل و رشد این سبک از موسیقی می توان به گروه پینک فلوید، کینگ کریمسون و لیک اند پالمر اشاره نمود. یکی دیگر از ویژگی های پیچیده این موسیقی این است که درک آن برای فهمیدن، به کوشش بیشتری نسبت به دیگر سبک های موسیقی احتیاج دارد! از معروف ترین آهنگ های این سبک می توان به آهنگ Lights از گروه Archive اشاره نمود.

موسیقی راک ایرانی

در ایران در اواخر دهه چهل خورشیدی خوانندگانی، چون فریدون فروغی، کوروش یغمایی و فرهاد مهراد سبک راک را وارد موسیقی ایرانی کردند. سبک راک ایرانی تحت تاثیر موسیقی راک انگلیسی، آمریکایی و اروپایی نهاده شده است. در موسیقی راک ایرانی هم مثل راک غربی ار سازهایی چون گیتار الکتریک و گیتار بیس و درامز استفاده می نمایند.

دهه های هفتاد و هشتاد را دوران طلایی برای این موسیقی معرفی نموده اند. در این دوران جوانان زیادی به سمت موسیقی راک آمدند و هواداران زیادی پیدا کرد؛ از جمله کاوه آفاق،رضا یزدانی و سیروان خسروی. دهه نود را زمان موسیقی نوین راک معرفی کردند؛ زیرا هنرمندان بسیاری هم در داخل و هم خارج از کشور اقدام به نوآوری هایی در ساخت قطعات این سبک کردند تا حس و حال جدیدی را در این سبک فراوری نمایند. در این حین، هنرمندان از زیرشاخه های مختلف راک استفاده کردند و فضای جدیدی را نیز ایجاد کردند.

منبع: مجله انگیزه
انتشار: 28 مهر 1399 بروزرسانی: 28 مهر 1399 گردآورنده: wildbuzz.ir شناسه مطلب: 522

به "آشنایی با موسیقی راک و زیر مجموعه های آن" امتیاز دهید

1 کاربر به "آشنایی با موسیقی راک و زیر مجموعه های آن" امتیاز داده است | 5 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با موسیقی راک و زیر مجموعه های آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید