دریاچه نمک حوض سلطان؛ جاذبه ای طبیعی در قم

به گزارش آوای وحش، دریاچه نمک حوض سلطان در 40 کیلومتری شمال قم قرار گرفته و بعنوان بزرگترین آینه ایران شناخته می گردد. این دریاچه براساس ورود آب و میزان بارندگی در فصلهای مختلف، دارای وسعت و شکل متفاوتی هست؛ هنگامیکه باران می بارد یا برفهای کوههای اطراف ذوب می گردد، میزان آب ورودی به این دریاچه افزایش می یابد و به همین علت، وسعتش بیشتر می گردد و در ایامی که بارندگی کم است، وسعتش کاهش می یابد. با ما در این مقاله جذاب و خواندنی همراه شوید تا بدانید که دریاچه نمک حوض سلطان کجاست و با راستا دسترسی به دریاچه حوض سلطان آشنا شوید.

دریاچه نمک حوض سلطان؛ جاذبه ای طبیعی در قم

فهرست مطالب

آشناییحیات وحش و پوشش گیاهیراستا دسترسی به دریاچه حوض سلطانبهترین فصل برای بازدید

آشنایی

این دریاچه دارای دو چاله جدا از هم است؛ یکی از این چاله ها، چاله غربی به نام حوض سلطان و آن یکی چاله شرقی به نام حوض مره بوده که توسط یک آبراهه به یکدیگر متصل شده اند. در فصلهایی که بارندگی زیاد است، ابتدا چاله مره آغاز به پر شدن می نماید و بعد از آن آب اضافی وارد حوض سلطان می گردد. این دریاچه به دریاچه ساوه قم و دریاچه شاهی نیز معروف است. رودهای فراوانی وارد این دریاچه می شوند که معمولا از اراضی شوره زار نمکی اطراف باید عبور نمایند تا وارد دریاچه شوند. از رودهای که وارد این دریاچه می شوند، می توان به رود شور و قره چای اشاره نمود.

حوض سلطان بر اثر ساخت جاده شوسه تهران - قم در سال 1883 میلادی بوجود آمد. در 35 کیلومتری راستا قم - تهران یک جاده خاکی قرار گرفته است که به وسیله آن می توانید به دریاچه نمک حوض سلطان بروید. در داخل دریاچه جاده خاک ریزی وجود دارد که مانع فرو رفتن خودروها در باتلاق می گردد و از این طریق می توانند نمک دریاچه را بهره برداری نمایند. حوض سلطان بخاطر داشتن نمک زیاد در دل خود به دریاچه نمک معروف بوده و از آن سالانه مقدار فراوانی نمک به بهره برداری می رسد.

حیات وحش و پوشش گیاهی

در این منطقه حیوانات مختلفی اعم از انواع کبوتر و پرندگان مهاجر مانند لک لک، انواع عقاب، آنقوت و غاز خاکستری و همچنین حیوانات پستانداری نظیر موش صحرایی، روباه، خرگوش و آهو بسر می برند. خزندگان مختلفی هم در دریاچه شاهی مانند سوسمارها و مارها در کنترل بیولوژیک آفات یاری می نمایند. در دریاچه شاهی انواع رتیل، عنکبوت، موریانه و مورچه های نادر هم دیده می شوند. تا به حال، به وسیله روشهای سنتی فقط از نمک طعام موجود در دریاچه برای مصارف صنعتی استفاده می شد و محققان بتازگی متوجه شده اند که موادی از قبیل سدیم سولفات، منیزیم سولفات، سدیم کلرید و منیزیم کلرید از مهمترین و آشکارترین ترکیبات تشکل دهنده این منبع بسیار عظیم طبیعی هستند.

وجود انواع دیاتوم ها در دریاچه شاهی بعنوان نخستین فراوری نمایندگان غذا در اکوسیستم های آبی موضوع قابل تاملی هست. وجود این نوع جلبک ها در صورت فراوری فراوان می تواند در تعلیف دام مورد استفاده قرار گیرد. فصل زمستان، فصل پر آبی دریاچه بوده و به همین خاطر، نمک کف به زیر آب فرو می رود. اطرافش دارای پوشش گیاهی بوده که بیشتر در بخش شمالی و شمال غربی دیده می گردد. دریاچه نمک دارای 240 گونه با ارزش ریز موجودات هوازی نظیر قارچ ها، جلبک ها و باکتری ها بوده که قادر هستند براساس مخزن ژنی خود، شرایط فوق شور را تحمل نمایند. همچنین، در این تالاب بیش از 40 گونه گیاهی مانند اشنان، سودا، تاغ زرد و سیاه، اسفناج و درمنه بیابانی وجود دارند.

راستا دسترسی به دریاچه حوض سلطان

-از سمت قم: پس از مجتمع مهتاب و عبور از نخستین تپه ای که دریاچه پس از آن دیده می گردد و دقیقا در کنار تپه دوم، جاده ای خاکی وجود دارد که به سمت دریاچه می رود که جاده اصلی معدن نمک است.

-از سمت تهران بعد از طی کردن 70 کیلومتر از تهران، در سمت چپ اتوبان جاده ای به سمت روستای چشمه شور قرار گرفته است. برای رسیدن به طرف مقابل اتوبان باید از نخستین زیرگذر عبور کنید.

بهترین فصل برای بازدید

اوایل بهار و اواسط پاییز مناسب ترین زمان برای دیدن دریاچه نمک هست. براساس مقاله دریاچه نمک حوض سلطان کجاست باید بدانید که در این زمانها، از گرمای بسیار زیاد و سرمای سوزناک کویر در امان خواهید بود.

منبع: همگردی
انتشار: 5 آذر 1399 بروزرسانی: 5 آذر 1399 گردآورنده: wildbuzz.ir شناسه مطلب: 599

به "دریاچه نمک حوض سلطان؛ جاذبه ای طبیعی در قم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دریاچه نمک حوض سلطان؛ جاذبه ای طبیعی در قم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید