طرز تهیه مگشت پلو (پلو امگشت) با ماهی ، خوشبوترین و لذیذترین پلو ماهی
به گزارش آوای وحش، مِگِشت پلو (megesht polo) یا اِمگِشت پلو (emgesht polo) یک جنوبی و یک معروف است و جزو پلوهای مجلسی جنوبی و هم به شمار میرود. این در شهرهای اهواز، بوشهر و بندر عباس هواداران زیادی دارد. این غذای مقوی، ترکیبی خوشمزه از برنج، سبزی و ماهی است. مگشت پلو در اصل با استفاده از ماهی قباد درست می گردد اما از آن جایی که این ماهی در دسترس همه نیست به جای آن می توان از تن ماهی استفاده کرد که هم خوشمزه است و هم خواص ماهی را دارد. طرز تهیه و پخت مگشت پلو جنوبی را به دو روش با ماهی و با تن ماهی را در این مقاله از در مجله خبرنگاران بخوانید.
![طرز تهیه مگشت پلو (پلو امگشت) با ماهی ، خوشبوترین و لذیذترین طرز تهیه مگشت پلو (پلو امگشت) با ماهی ، خوشبوترین و لذیذترین پلو ماهی](https://wildbuzz.ir/upload/2025/02/05/ae2de0b58ca0-8c5e37842a63e-934881dd0b9cc.jpg)
مواد لازم برای تهیه مگشت پلو با ماهی (برای 2 نفر)
مواد اولیه | مقدار مورد احتیاج |
برنج | 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
سبزی ماهی (گشنیز و شنبلیله ساطوری) | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
سیر (برای سیر داغ) | 2 حبه |
پیاز (برای پیاز داغ) | 1 عدد بزرگ |
ماهی قباد (ماهی تازه یا فیله منجمد) | نیم کیلوگرم |
پودر سیر | به مقدار کافی |
پودر گل محمدی | 1/4 قاشق چای خوری |
پودر میخک | 1/4 قاشق چای خوری |
زردچوبه | 1/4 قاشق چای خوری |
فلفل سیاه | 1/4 قاشق چای خوری |
پودر دارچین | 1/4 قاشق چای خوری |
پودر زیره سبز | 1/4 قاشق چای خوری |
پودر تخم گشنیز | 1/8 قاشق چای خوری |
گرد لیمو | نصف قاشق چای خوری |
مغز گردو (پودر شده) | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
جوز هندی | نوک قاشق چای خوری |
کشمش پلویی | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
زعفران (دم نموده غلیظ) | 1 قاشق غذاخوری |
نمک | به مقدار لازم |
روغن سرخ کردنی و کره | به مقدار کافی |
انواع ترشی دلخواه | برای سرو مگشت پلو |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 30 دقیقه
مدت زمان لازم برای تهیه مگشت پلو با ماهی: 45 الی 60 دقیقه
جشنواره زمستانه جایزه باران
در جشنواره جایزه باران ، با خرید هر 300 هزار تومان از کل فاکتور و خرید هر 100 هزار تومان از برندهای حامی جشنواره، 1 امتیاز کسب نموده و در قرعه کشی روزانه، یک دستگاه پژو 207 شرکت داده خواهید شد.
این جشنواره از 1 دی ماه به مدت 3 ماه (30 اسفندماه) برگزار خواهد شد. قرعه کشی هر روز، بر اساس خرید روز قبل، انجام می گردد و لایو قرعه کشی، هر روز ساعت 17 از اینستاگرام (okcs.ir@) پخش خواهد شد.
برندهای حامی جشنواره:
دلستر، نوین زعفران، فامیلا، ساحل کنار، کلییر، لوکس، داو، پریل، پرسیل، شاوما، تاژ، هراز، شف هو، مای لیدی، رعنا، بهروز، مزمز، نستله، عقاب، نادی، دنت، رامک، باراکا، اوه.
مراحل طرز تهیه مگشت پلو با ماهی
طرز تهیه مگشت پلو خوزستانی با ماهی قباد، تن ماهی و دیگر انواع ماهی های دلخواه و حتی با گوشت مرغ قابل انجام است. پلو امگشت یکی از خوشمزه ترین انواع قاطی پلوهای جنوبی است که هم با شوید خالی و هم با سبزی ماهی (گشنیز و شنبلیله) درست می گردد.
مرحله اول: ماهی را آماده کنید
برای درست کردن پلو امگشت با ماهی، پیش از هر کاری باید ماهی قباد را از شب قبل به خوبی بشویید و در سبد بگذارید تا آب اضافی آن خارج گردد. سپس، ماهی شسته شده و پاکیزه را در ظرف مناسبی قرار دهید و مقداری نمک، پودر سیر و پودر فلفل سیاه روی ماهی بپاشید.
همه قسمت های ماهی و داخل شکم آن را به نمک و فلفل و پودر سیر آغشته کنید. در ادامه، درب ظرف را ببندید یا روی ظرف را با سلفون بپوشانید و ظرف حاوی را برای یک شبانه روز یا یک شب تا صبح در یخچال بگذارید تا کاملا طعم بگیرد. اگر به ماهی قباد دسترسی ندارید، می توانید دیگر انواع ماهی های دلخواه خود را جایگزین کنید.
برای خرید انواع ماهی تازه و فیله ماهی و انواع ادویه مانند نمک، فلفل سیاه و پودر سیر می توانید به صورت و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: برنج را بخیسانید
پس از گذشت این مدت، برای تهیه امگشت پلو جنوبی، برنج را به خوبی بشویید تا آب برنج نسبتا زلال گردد. سپس، برنج شسته شده را در ظرف مناسبی بریزید و مقداری آب و یک قاشق غذاخوری نمک به آن اضافه کنید.
اجازه بدهید برنج برای 1 الی 2 ساعت خیس بخورد و آماده طبخ گردد. مقدار آب باید به مقدار ای باشد که 1 الی 2 بند انگشت بالاتر از سطح برنج قرار گیرد.
در صورت تمایل، برای خرید برنج ایرانی و خارجی به صورت حضوری و اینترنتی می توانید به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله سوم: مواد اولیه امگشت پلو با ماهی را آماده کنید
در این مرحله از طرز تهیه امگشت پلو با ماهی، پیاز شسته شده و بدون پوست را به دلخواه به صورت خلالی باریک یا نگینی ریز خرد کنید. حبه های سیر شسته شده و بدون پوست را نیز رنده کنید و کنار بگذارید.
سپس، سبزی ماهی شامل 200 گرم گشنیز و 50 گرم شنبلیله تازه را پاک کنید. ساقه های ضخیم و برگ های زرد و پلاسیده این سبزی ها را دور بریزید. حالا، گشنیز و شنبلیله پاک شده را به خوبی بشویید و در سبد بریزید تا آب اضافی آن ها خارج گردد. پس از آن، گشنیز و شنبلیله را به صورت ریز ساطوری کنید.
مقداری مغز گردو را نیز در دستگاه آسیاب خانگی بریزید و پودر کنید؛ تا جایی که به مقدار نصف لیوان پودر گردو داشته باشید. کشمش پلویی را هم بشویید و همراه با مقداری آب در ظرف مناسبی بریزید تا برای 10 دقیقه خیس بخورد.
برای خرید مغز گردو و کشمش پلویی به صورت حضوری و اینترنتی می توانید به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله چهارم: ماهی را بجوشانید
حالا، وقت آن است که ماهی قباد مزه دار شده را از یخچال بیرون بیاورید و همراه با مقداری آب در قابلمه مناسبی بگذارید. این قابلمه را به مدت 10 دقیقه روی حرارت میانه قرار دهید تا بجوشد و ماهی قباد فقط به مقدار ای آبپز گردد که گوشت آن از هم پاشیده نگردد. سپس ماهی آبپز شده را در سبد بریزید و پس از خنک شدن تیغ های آن را جدا نموده و گوشت ماهی را خرد کنید.
مرحله پنجم: پیاز را تفت دهید
حالا باید مایه امگشت پلو با ماهی را درست کنید. بنابراین، مقداری روغن را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت میانه بگذارید تا داغ گردد. سپس، قطعات پیاز را که قبلا به صورت نگینی یا خلالی خرد کردید به تابه اضافه کنید.
پیاز را چند دقیقه تفت دهید تا کاملا سبک و طلایی گردد. در ادامه، مقداری زردچوبه و سیر رنده شده را نیز به پیاز داغ اضافه کنید و همراه پیاز تفت دهید تا رنگ زردچوبه و عطر سیر آزاد گردد.
برای خرید روغن سرخ کردنی، پیاز داغ آماده، سیر داغ آماده و انواع ادویه مانند زردچوبه به صورت حضوری و اینترنتی می توانید به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله ششم: سبزی ماهی را به مایه مگشت پلو اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه امگشت خوزستانی، شنبلیله و گشنیز تازه را که قبلا ساطوری کردید به تابه حاوی پیاز اضافه کنید. این ترکیب را به خوبی هم بزنید تا همه مواد با یکدیگر مخلوط شوند و سبزیجات تازه کاملا تفت ببیند.
مرحله هفتم: ماهی خرد شده را اضافه کنید
حالا، باید ماهی قباد آبپز شده، بدون تیغ و خرد شده را نیز به محتویات تابه حاوی پیاز و سبزیجات تازه اضافه کنید. این مواد را نیز به خوبی هم بزنید تا ماهی همراه با باقی مواد به خوبی تفت ببیند و ترکیب نسبتا یکدستی ایجاد گردد.
مرحله هشتم: ادویه ها را اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه این پلو ماهی جنوبی، نوبت به افزودن ادویه ها و پودر گردو می رسد. بنابراین، همه ادویه ها شامل مقدار کمی نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز، پودر تخم گشنیز، گرد لیمو، پودر دارچین، پودر هل، پودر زیره سبز، پودر میخک و پودر گل محمدی را همراه با پودر گردو به تابه حاوی مایه امگشت پلو اضافه کنید.
جوز هندی را هم رنده نموده و به مقدار نوک قاشق چای خوری پودر جوز هندی را به مواد داخل تابه اضافه کنید. محتویات تابه را به خوبی هم بزنید تا ادویه ها و پودر گردو کاملا با دیگر مواد ترکیب شوند و روی حرارت ملایم تفت ببینند. سپس، حرارت را خاموش کنید و تابه حاوی مایه امگشت پلو با ماهی را کنار بگذارید.
برای خرید انواع ادویه مانند گل محمدی، فلفل قرمز، گرد لیمو، پودر دارچین، هل، پودر زیره سبز و میخک به صورت حضوری و اینترنتی می توانید به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله نهم: برنج را بجوشانید
پس از آماده کردن مایه پلو امگشت، نوبت به جوشاندن برنج می رسد. بنابراین، قابلمه مناسبی را تا نیمه پر از آب کنید و روی حرارت میانه قرار دهید تا بجوشد. سپس، آب برنج خیس خورده را خالی کنید و برنج را در قابلمه در حال جوش بریزید. بسته به نوع برنج باید بین 7 الی 12 دقیقه صبر کنید تا برنج دندان گیر و آماده دم گردد.
مرحله دهم: برنج را آبکشی کنید
برنج را برای انواع قاطی پلو کمی زنده آبکش کنید. یعنی پس از گذشت مدت زمان لازم و بعد از آن که لایه خارجی دانه های برنج نرم شد و هسته مرکزی آن سفت باقی ماند، برنج را در سبد بریزید تا آب اضافی آن خارج گردد. سپس، سبد حاوی برنج آبکشی شده را زیر شیر آب ولرم بگیرید و بشویید تا برنج نشاسته اضافی خودش را از دست بدهد. در ادامه، سبد حاوی برنج آبکشی شده را کنار بگذارید.
مرحله یازدهم: کشمش پلویی را تفت دهید
در این مرحله باید مقداری کره را در تابه مناسبی بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید تا گرم گردد. سپس، کشمش پلویی را که قبلا خیسانده بودید آبکشی کنید تا آب اضافی آن خارج گردد.
در ادامه، کشمش ها را به تابه حاوی کره گرم اضافه کنید و برای یک دقیقه به خوبی تفت دهید تا کاملا پفکی شوند. مراقب باشید، کشمش ها را نسوزانید. در آخر، حرارت را خاموش کنید و تابه حاوی کشمش تفت داده شده را کنار بگذارید.
برای خرید کره به صورت حضوری و اینترنتی می توانید به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
مرحله دوازدهم: امگشت پلو با ماهی را دم کنید
در این مرحله از طرز تهیه امگشت پلو با ماهی قباد، قابلمه مناسبی را روی حرارت میانه بگذارید و مقدار کمی روغن در آن بریزید. سپس، کف قابلمه را با ته دیگ دلخواه خود بپوشانید و روی ته دیگ هم چند کفگیر برنج بریزید.
پس از آن، مقداری از مایه امگشت پلو را روی برنج اضافه کنید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که هم برنج و هم مایه مگشت پلو تمام شوند. در ادامه، به مقدار یک چهارم لیوان آب جوش به این قابلمه اضافه کنید. درب قابلمه را با دم کنی بپوشانید و ببندید. پس از بخار کردن قابلمه، حرارت را ملایم نموده و حدود 45 دقیقه الی یک ساعت صبر کنید تا امگشت پلوی خوزستانی شما دم بکشد و آماده سرو گردد.
مرحله آخر: پلو امگشت با ماهی را سرو کنید
پس از گذشت این مدت، حرارت را خاموش کنید و پلو امگشت با ماهی را در ظرف سرو بریزید. سپس، روی این قاطی پلوی جنوبی را با مقداری زعفران دم نموده و کشمش پلویی که قبلا تفت دادید تزیین کنید. مگشت پلو را با انواع چاشنی دلخواه مثل سرو کنید.
برای خرید زعفران و ترشی به صورت حضوری و اینترنتی می توانید به وسیله فروشگاه های اقدام کنید.
بیشتر بخوانید:
روش تهیه مگشت پلو با تن ماهی
طرز تهیه مگشت پلو با تن ماهی هم تقریبا مشابه دستور بالا است؛ با این تفاوت که باید یک قوطی کنسرو تن ماهی را جایگزین ماهی قباد کنید. مشابه دیگر انواع غذاها با تن ماهی، در این جا نیز باید قوطی کنسرو ماهی را به مدت 20 دقیقه بجوشانید تا از سلامت کامل آن مطمئن شوید.
سپس، روغن و مایعات داخل کنسرو ماهی تن را خالی نموده و گوشت آن را به تابه حاوی مایه پلو امگشت جنوبی اضافه کنید و تفت دهید. باقی مراحل را مانند دستور پخت امگشت پلو با ماهی قباد دنبال کنید.
برای مطالعه روی لینک مطلب آن کلیک کنید.
بیشتر بخوانید:
نکات مهم در طرز تهیه مگشت پلو با ماهی
- در طرز تهیه امگشت پلو جنوبی می توانید به جای پودر لیمو عمانی، از دو قاشق آبلیمو هم بهره ببرید.
- در صورت تمایل، می توانید مغز گردوی آسیاب شده را از دستور طبخ پلو امگشت حذف کنید.
- در دستور پخت مگشت پلو می توانید کشمش را همراه با مایه مگشت پلو لابه لای برنج بریزید و بگذارید با هم دم بکشند.
- سبزی ماهی که در دستور پخت مگشت پلو جنوبی با تن ماهی استفاده می گردد، شامل 2/3 لیوان دسته دار گشنیز خرد شده و 1/3 لیوان شنبلیله خرد و ساطوری شده است.
- اگر به ماهی قباد دسترسی ندارید، می توانید دیگر انواع ماهی های دلخواه یا حتی تن ماهی را جایگزین آن کنید.
- در بعضی از رسپی ها، پلو امگشت را با لوبیا چشم بلبلی درست می نمایند. برای این منظور، به ازای هر 2 لیوان برنج باید نصف لیوان لوبیا چشم بلبلی در نظر بگیرید. یادتان باشد، لوبیا چشم بلبلی را از شب قبل بخیسانید تا کاملا نرم گردد و نفخ خودش را از دست بدهد. سپس، لوبیا چشم بلبلی را جداگانه بپزید و پس از آماده شدن به مایه این پلو مخلوط خوزستانی اضافه کنید.
- در صورت تمایل، می توانید 1 قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را نیز به ترکیبات امگشت پلو اضافه کنید. در این صورت، ابتدا باید رب گوجه فرنگی را حسابی تفت دهید تا طعم خامی رب رفع گردد.
بیشتر بخوانید:
فوت و فن های خوشمزه شدن مگشت پلو با ماهی
مگشت پلو با شوید را چطوری درست کنیم؟
برای درست کردن مگشت پلو با شوید کافی است دستور بالا را دنبال نموده و فقط شوید تازه را جایگزین گشنیز و شنبلیله کنید.
طرز تهیه امگشت پلو با مرغ چگونه است؟
طرز تهیه امگشت پلو با مرغ به این صورت است که باید در دستور بالا 2 عدد سینه مرغ را جایگزین تن ماهی کنید. در این صورت، سینه مرغ را به دقت بشویید و داخل سبد بریزید تا آب اضافی آن خارج گردد. سپس مرغ ها را به دلخواه به صورت نگینی یا فیله ای خرد کنید. در ادامه، مرغ های خرد شده را به مایه امگشت پلو اضافه کنید و چند دقیقه تفت دهید. باقی مراحل را مطابق دستور بالا دنبال کنید.
منبع: افق کوروش