برنج قهوه ای یا سفید؛ کدام سالم تر است؟
به گزارش آوای وحش، وقتی صحبت از برنج می گردد، احتمالا حدس می زنید که برنج قهوه ای برترین انتخاب است و بیشتر مصرف این ماده غذایی به افراد توصیه می گردد البته این لزوما همواره درست نیست، زیرا استفاده از برنج سفید در رژیم غذایی سالم نیز مزایای خاص خود را خواهد داشت. در این مطالعه مواردی که هنگام فرآوری برنج اتفاق می افتد به همراه مقایسه مواد مغذی موجود در هر نوع برنج ارائه شده است.
به گزارش ایسنا، غلات کامل از سه قسمت جوانه، سبوس و آندوسپرم یا درون دانه تشکیل شده است و زمانی که همه این موارد دست نخورده باقی بماند، غلات کامل خواهد بود. به همین علت، برنج قهوه ای یک دانه کامل است، زیرا هر سه قسمت آن دست نخورده باقی می ماند.
شایان ذکر است که فیبر در سبوس یافت می گردد و رنگ قهوه ای برنج را نیز فراهم می نماید.
در مقابل، هنگامی که برنج به برنج سفید تبدیل می گردد، بیشتر سبوس و جوانه آن حذف می گردد و فقط آندوسپرم باقی می ماند و باعث می گردد که دانه نشاسته ای به رنگ سفید داشته باشید. از آنجایی که بسیاری از مواد مغذی موجود در برنج سفید با حذف سبوس و جوانه از بین می رود، تولیدنمایندگان مواد غذایی پس از آن مجددا برنج را با چندین ویتامین بی (B) مانند تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، فولات و آهن غنی سازی می نمایند تا وقتی برنج سفید را انتخاب می کنید، این مواد مغذی را برای شما فراهم کند.
برنج قهوه ای، چون جوانه و سبوس آن دست نخورده به جای مانده، تمام مواد مغذی در آن موجود و شامل فیبر، چربی و پروتئین است البته سایر مواد مغذی موجود در جوانه و سبوس شامل چندین ویتامین B، آهن، فسفر، پتاسیم و روی است. برنج قهوه ای نسبت به برنج سفید فیبر بیشتر و بعلاوه طعم بهتری دارد البته کالری آن نیز بالاتر است. در ذیل، مقایسه ارزش تغذیه ای برنج قهوه ای و سفید ارائه شده است.
یک فنجان برنج قهوه ای دانه بلند پخته شده شامل 248 کالری، 1.96 گرم چربی، 5.54 گرم پروتئین، 51.7 گرم کربوهیدرات، 3.23 گرم فیبر و 0.48 گرم قند است، اما یک فنجان برنج سفید دانه بلند پخته شده شامل 205 کالری، 0.44 گرم چربی، 4.25 گرم پروتئین، 44.6 گرم کربوهیدرات، 0.63 گرم فیبر و 0.79 گرم قند است.
غلات بخش مهمی از یک برنامه غذایی سالم هستند، زیرا کالری و مواد مغذی را فراهم می نمایند. غلات کامل و غلات غنی شده، آهن بدن را تامین می نمایند و برای حمل اکسیژن در خون استفاده می گردد. بسیاری از زنان و دختران نوجوان در سنین باروری به کم خونی فقر آهن مبتلا هستند و به آن ها توصیه می گردد که غذا های حاوی آهن مانند برنج همراه با غذا های غنی از ویتامین سی مانند مرکبات و سیب زمینی مصرف نمایند که می تواند به بهبود جذب یاری کند.
نتایج تحقیقات نشان می دهد که غلات کامل فواید بیشتری دارند و می تواند به کاهش خطر بعضی از بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی یاری نمایند بعلاوه می توانند در مدیریت وزن موثر باشند. علاوه بر این، مصرف غذا های غلات کامل حاوی فیبر به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم به طور کلی می تواند به هضم سالم یاری کند. برنج قهوه ای و سفید هر دو فواید تغذیه ای و سلامتی دارند و می توانند بخشی از یک الگوی تغذیه سالم باشند.
منبع: فرارو