تعطیلات مصلحتی جلسه سران قوا
به گزارش آوای وحش، بیستم مردادماه یعنی 2 ماه و 11 روز پیش بود که حسن روحانی، محمدباقر قالیباف و سیدابراهیم رییسی در قامت روسای قوای مجریه، مقننه و قضاییه جمهوری اسلامی در کاخ ریاست جمهوری گرد هم آمدند و به آنالیز هزار و یک معضل اقتصاد ایران پرداختند که حدود یک هفته پیش از آن رییس جمهوری در جلسه هیات دولت و در جمع وزرا و معاونانش از گشایش مالی برای ایرانیان گفت و وعده داد که پس از موافقت رهبری به عنوان عالی ترین مقام جمهوری اسلامی این مهم اتفاق خواهد افتاد.
اعتماد در ادامه نوشت: وعده ای که البته هرگز عملیاتی نشد و برخلاف اظهارات رییس جمهوری مبنی بر موافقت روسای قوای سه گانه با این مهم، هرگز گشایشی اتفاق نیفتد و نه تنها اوراق سلف نفتی به مردم فروخته نشود، بلکه سران قوای سه گانه نیز دیگر دور هم جمع نشده و نشستی را برگزار ننمایند.
روحانی که احتمالا پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری 92 تصورش را نمی کرد روزی با جدی ترین رقبا و عظیم ترین مخالفانش در شرایطی مجبور به همکاری شود که نه حامیانش دیگر حاضر به حمایت تمام قد از او هستند و نه اوضاع مالی و سیاسی ایران بر وفق مرادش پیش رفته است، در ماجرای گشایش مالی، اولین اختلاف جدی خود را با رییسی و قالیباف تجربه کرد ولی اوضاع رفته رفته به ویژه میان قوای مجریه و مقننه رو به وخامت گذاشت و حالا شرایطی را رقم زده که یکی از مهم ترین رسانه حامیان قالیباف، از تعطیلی دوماهه جلسه سران قوای سه گانه خبر داده و در عوض در شرایطی از کوشش مجلس برای تعامل بیشتر با دولت سخن به میان آورد که همین یکی، دو روز گذشته بود که مجتبی ذوالنوری و یارانش اقدام به تهیه طرح استیضاح روحانی نموده و خواهان آنالیز عدم کفایت سیاسی او در صحن سبز ساختمان هرمی شکل میدان بهارستان شوند.
کرونا؛ اولین اختلاف
آخرین بار که قرار بود روحانی، رییسی و قالیباف گردهم جمع شوند و به آنالیز مسائل روز سیاسی ایران بپردازند، به کمتر از یک ماه قبل برمی شود.
جایی که رییس یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در شرایطی که در ادامه دید و بازدید های به اصطلاح میدانی خود به بیمارستانی که بیماران کرونایی در آن بستری بودند مراجعه نموده و با خبرنگاران و عکاسان مورد اعتماد خود در بخش مراقبت های ویژه حاضر شده بود، وعده رساندن نقدها مردم به رییس جمهوری را داد و تاکید نمود که در نشست شانزدهم مهرماه سران قوا این مهم اتفاق خواهد افتاد، اما این وعده او نه تنها محقق نشد، بلکه نهاد ریاست جمهوری به دلیل رعایت نکردن پروتکل های ابلاغی از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا برای جلسات سران قوا از سوی قالیباف، اقدام به لغو این نشست کرد تا نخستین نشانه های اختلافات میان قالیباف و روحانی در قامت روسای دو قوه انتخابی جمهوری اسلامی علنی شود.
مصائب مالی؛ اختلاف دوم
هر چه روز ها بیشتر گذشت، قیمت دلار در ایران افزایش یافت و ارزش پول ملی نیز کاهش. افزایش و کاهشی که سبب شد دوباره تفاوت نگاه میان قالیباف و روحانی در نوع مواجهه با مسائل مالی آشکار شود. قالیباف در جریان سفر از پیش اعلام نشده خود به مازندران، صراحتا به انتقاد از نوع برنامه های مالی دولت پرداخت.
پس از این نقدها بود که کمیسیون های تخصصی مجلس ورود جدی تری به مسائل و مباحث مالی داشتند و به زعم خود کوشش کردند برای اندکی هم که شده از فشار وارده به اقشار ضعیف تر جامعه بکاهند. اینکه این کوشش ها پیروز بود یا نبود، موضوع جداگانه ای است ولی هنوز هم جلسات مجلسی ها با وزرای مالی دولت ادامه دارد.
نکته قابل توجه در این میان آنکه این روز ها نمایندگان نزدیک به قالیباف مجلس کوشش می نمایند تعامل وزرای دولت تدبیر و امید با رییس مجلس را بهتر از رییس جمهوری اعلام نمایند؛ چنانکه احمد امیرآبادی فراهانی، دبیر هیات رییسه و نماینده قم در مجلس یازدهم در برنامه ای زنده که از شبکه پنجم سیمای جمهوری اسلامی پخش شد، از زبان وزیر نفت که دشمنان پروپاقرصی در مجلس دارد، گفت که بیژن نامدار زنگنه با قالیباف راحت تر از روحانی ملاقات می نماید.
توهین و تهدید؛ اختلاف سوم
سکوت محمدباقر قالیباف میان تشر و توهین های نمایندگان مجلس به حسن روحانی از دید ناظران سومین عاملی است که می تواند منجر به ایجاد اختلاف میان روسای قوای سه گانه شود. پایداری های حاضر در دهمین دوره مجلس نیز گاه و بی گاه با اظهارات و اقدامات خود به تخطئه رییس جمهوری می پرداختند ولی علی لاریجانی به ایستادگی مقابل آنان برمی خاست و هرگز حمایت های خود از حسن روحانی را دریغ نکرد. قالیباف، اما در دوگانه ای گرفتار شده است.
او که از یک سو احتمال حضورش در انتخابات ریاست جمهوری همچنان وجود دارد، در قامت رییس قوه مقننه مجبور به رعایت قواعد نانوشته قدرت در جمهوری اسلامی است و از این رو کوشش می نماید با طرح ها و برنامه تندرو های مجلس برای استیضاح روحانی یا از حد نصاب انداختن دولت او مقابله کند ولی از سوی دیگر برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری 1400 و تکیه بر کرسی ریاست جمهوری یا حتی تصاحب دوباره کرسی ریاست مجلس در اجلاسیه دوم، ناچار به همراهی با پایداری ها در بهارستان است. از این رو نه می تواند تمام و کمال روحانی را همراهی کند و نه پایداری ها را حمایت.
از این رو بعضی ناظران و فعالان سیاسی سکوت رییس مجلس را سومین عامل اختلاف و البته تعطیلی جلسات سران سه قوه معرفی می نمایند. اختلافی که می تواند عدم حضور محمدباقر قالیباف در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی که دو روز پیش با حضور روسای قوای قضاییه و مجریه در کاخ ریاست جمهوری بیان شد را نیز توجیه کند. با این حال و به رغم دلخوری های احتمالی که در همین مدت 5 ماهه فعالیت مجلس یازدهم میان قوای مجریه و مقننه ایجاد شده، نمی توان عدم برگزاری جلسات سران سه قوه را به این مسائل ارتباط داد.
این روز ها و در شرایطی که مسائل مالی ایران به اوج خود رسیده، بر اساس اظهارات محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، روسای قوای سه گانه اختیار تام گرفته اند تا شاید بتوانند مسئله ای از هزار و یک مشکل ایجاد شده در جمهوری اسلامی را حل نمایند، بعید است اختلافات شخصی و جناحی بتواند مانع برگزاری جلسات سران قوای سه گانه شود ولی اینکه این جلسات در آینده نزدیک دوباره برگزار می شود یا خیر، محل ابهام است.
باید منتظر ماند و دید در نهایت قالیباف و روحانی و رییسی چه تصمیمی گرفته و سرنوشت جلسات سران قوا که در دولت تدبیر و امید برگزاری آن ها به شکل جدی تری دنبال شد، چه خواهد شد؛ هرچند به نظر می رسد در شرایط کنونی و عدم رویارویی قالیباف و روحانی چندان خالی از لطف نخواهد بود.
منبع: فرارو