طبع عدس سرد است یا گرم؟ (معرفی مصلحات و خواص)
به گزارش آوای وحش، عدس و طعم دلپذیر آن برای همه ما ایرانی ها، با غذاهای بسیار خوشمزه و معروف عدس پلو و عدسی شناخته شده است. با اینکه عدس یکی از مواد غذایی اصلی در غذاهای آسیایی و آفریقای شمالی است، امروزه بیشترین فراوری آن در کاناداست. طبع عدس و عطر و طعم خوب آن باعث شده تا علاوه بر استفاده در وعده های غذایی، در طب سنتی به عنوان درمان کننده بعضی بیماری ها نیز کاربرد داشته باشد.
در این مقاله قصد داریم ابتدا طبع عدس از نظر طب سنتی را آنالیز نموده و پس از آن خواص عالی عدس را برایتان بگوییم.
طبع عدس چیست؟
مزاج عدس از نظر طب سنتی سرد و خشک ذکر شده و مصلحات آن مرزه، روغن بادام، سرکه، گلپر، روغن کنجد، پونه و زعفران است.
مزاج | انواع مصلحات |
سرد و خشک | مرزه، روغن بادام، سرکه، گلپر، روغن کنجد، پونه و زعفران |
برترین خواص عدس برای سلامتی بدن
1. یک جایگزین ارزان و عالی برای گوشت
عدس ها سرشار از انواع ویتامین های گروه ب، منیزیم، روی و پتاسیم هستند. همچنین بالای 25% عدس از پروتئین تشکیل شده است. به همین دلیل یک جایگزین ارزان و عالی برای گوشت است، بخصوص برای افرادی که گیاه خوار هستند یا گوشت دوست ندارند. از طرفی این دانه لذیذ منبع خوبی از آهن است. با اینکه انواع مختلف عدس از نظر مواد مغذی کمی باهم متفاوت هستند، به طور کلی یک فنجان عدس(198 گرم) شامل 230 کالری، 39.9 گرم کربوهیدرات، 17.9 گرم پروتئین، 0.8 گرم چربی و 15.6 گرم فیبر است.
2. درمان فوری و خانگی برای یبوست
عدس سرشار از فیبر است، که از حرکات منظم روده و رشد باکتری های روده سالم پشتیبانی می نماید. به همین دلیل خوردن عدس عملکرد روده را بهتر و یبوست را به راحتی از بین می برد.
پس مصرف عدس را نیز به عنوان یک راه خانگی برای درمان یبوست مدنظر داشته باشید.
3. جلوگیری از بیماری های مزمن
عدس حاوی طیف گسترده ای از ترکیبات گیاهی مفید به نام فیتوشیمیایی مانند انواع پلی فنول هاست که بسیاری از آن ها از بدن در برابر بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی و دیابت نوع 2 محافظت می نمایند. همچنین بعضی از پلی فنول های موجود در عدس مانند پروسیانیدین و فلاوانول ها، دارای اثرات آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و محافظت نماینده عصبی قوی هستند.
4. کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت
وجود ترکیبات فیتوشیمیایی، به خصوص پلی فنول ها که پس از پخت خاصیت خود را از دست نمی دهند، سطح قند خون را کنترل می نمایند. به همین دلیل توصیه می گردد افراد مبتلا به دیابت حتما به طور منظم از عدس در رژیم غذایی خود استفاده نمایند. کاهش قند خون توسط این غله مفید، به دلیل وجود کربوهیدرات، پروتئین و چربی موجود در آن نیز هست. همچنین عدس مقاومت خون به انسولین را کاهش داده و باعث می گردد داروهای مربوط به دیابت تاثیر بهتری داشته باشند.
5. محافظت از قلب تنها با مصرف روزانه 60 گرم عدس
یک مطالعه 8 هفته ای روی 48 نفر مبتلا به اضافه وزن و افراد چاق مبتلا به دیابت نوع 2، نشان داده است که یک سوم فنجان (60 گرم) عدس به صورت روزانه، به طور چشمگیری سطح کلسترول خوب خون را افزایش و سطح کلسترول بد خون را کاهش خواهد داد. همچنین این دانه خوراکی منبعی از ماده معدنی فولات است که از تجمع بیش از حد هموسیستئین (یکی از عوامل خطر بیماری قلبی به دلیل کمبود فولات در بدن) جلوگیری می نماید.
6. کنترل فشار خون
آنزیمی در بدن به نام آنژیوتانسین وجود دارد، که به طور معمول باعث انقباض رگ های خونی شده و از این طریق فشار خون شما را افزایش می دهد. پروتئین های موجود در عدس این خاصیت را دارند که آنزیم های گفته شده را از بین برده و باعث کاهش فشار خون می شوند.
7. فراوری عضله برای ورزشکاران
اندام ها و ماهیچه های ما برای ترمیم و رشد بدن احتیاج به تأمین مداوم پروتئین دارند. عدس، به ویژه جوانه عدس ، حاوی تمام اسیدهای آمینه اساسی مورد احتیاج بدن ما برای ایجاد ماهیچه های سالم است. بنابراین وجود عدس در یک رژیم غذایی سالم، به خصوص برای ورزشکاران و بچه ها در حال رشد بسیار لازم است.
8. هضم راحت تر غذاها
عدس به دلیل داشتن مقادیر زیادی فیبر غذایی، اگر به طور مرتب مصرف گردد، هضم غذا را بهبود می بخشد. اگرچه عدس تمایل به فراوری نفخ و گاز در روده دارد، اما مصرف عدس خیس یا جوانه زده، هضم مواد غذایی را برای شما آسان تر می نماید.
9. برطرف نگرانی نقص عضو نوزاد در هنگام تولد
اسید فولیک مانند فولات است و مصرف آن در خانم های باردار، با افزایش فراوری گلبول های قرمز خون، باعث جلوگیری از نقص عضو نوزاد در هنگام تولد می گردد.
10. سیستم عصبی سالم
برای عملکرد صحیح مغز، بدن احتیاج به انواع ویتامین ها و مواد معدنی دارد. دانه عدس یکی از بهترین منابع این ریزمغذی هاست.
11. افزایش سوخت و ساز بدن
عدس منبع خوبی از بسیاری از ویتامین ها از جمله ویتامین B3 است که نقش مهمی در تقویت دستگاه های گوارشی و عصبی و افزایش سوخت و ساز بدن دارد. بنابراین افرادی که دارای رژیم های لاغری هستند، حتما باید از این خوراک لذیذ در رژیم خود استفاده نمایند. به علاوه عدس به دلیل فیبر بالایی که دارد، معده شما را برای مدت زمان طولانی تری سیر نگه می دارد.
چه افرادی نباید از عدس استفاده نمایند؟
- افراد مبتلا به سنگ کلیه: در عدس ترکیبی به نام اگزالات وجود دارد که عامل اصلی تشکیل سنگ کلیه است. بنابراین افرادی که کلیه سنگ ساز دارند نباید بیش از اندازه از این خوراک استفاده نمایند.
- افراد دارای مسائل دستگاه گوارشی: عدس ها پس از ورود به دستگاه گوارشی آغاز به تخمیر نموده و فراوری گاز می نمایند. افرادی که معده حساس دارند و سریعا بدنشان دچار نفخ می گردد، نباید بیش از حد از عدس استفاده نمایند.
سخن آخر
عدس ها معمولا با توجه به رنگشان در دسته بندی های جداگانه قرار می گیرند. پرخاصیت ترین نوع عدس، عدس قهوه ای است که در پخت و پز شکل خود را به خوبی حفظ می نمایند. برای ما در پایین همین صفحه بنویسید شما از عدس به چه صورتی استفاده می کنید؟ آیا با توجه به طبع عدس روش پخت مناسبی را در پیش می گیرید؟ منتظر خواندن نظرات و پیشنهادات عالی شما هستیم.
شما در خبرنگاران می توانید با طبع غلات دیگر مانند طبع برنج و طبع ذرت و انواع مصلحات و خواص آن نیز آشنا شوید.
منبع: مجله انگیزه