ابعاد سیاسی و اقتصادی لایو پرحاشیه عادل فردوسی پور
به گزارش آوای وحش، در ماجرای عادل و فروغی، طرف هرکدام که باشید، نمی توانید انکار کنید که اتفاق دیروز؛ یعنی نمایش بازی از طریق لایو اینستاگرام با گزارش فردوسی پور، یک اتفاق مهم بود. این اتفاق مهم ابعاد سیاسی و حتی اقتصاد سیاسی دارد. به گزارش روزنامه هفت صبح، در ادامه ابعاد مختلف این لایو جنجال ساز را بخوانید:
یک: صداوسیما در طول سال های اخیر و به خصوص در دولت روحانی، متوجه به خطر افتادن انحصار خود در اینترنت شد و تلاش کرد رقبا را با ابزار قانون، محدود کند. این اتفاق اول برای تلویزیون های اینترنتی افتاد و بعد برای سریال های نمایش خانگی و حالا حتی حرفش هست که به سینما هم کشیده شود. محور همه این محدودیت ها نیز ساترا یا سازمان تنظیم صوت و تصویر فراگیر در اینترنت بود که یکی از زیرمجموعه های صداوسیماست.
دو: اینستاگرام، اما لقمه گلوگیری است و به این راحتی ها حذفش ممکن نیست. ظاهرا حدود 40 میلیون کاربر فعال در ایران دارد و بسکمک کسب وکارشان را از طریق آن می گذرانند، اپراتور های بزرگ نیز بخشی از درآمد خود را مدیون اینستاگرام هستند و بخشی از سهام این اپراتور ها در اختیار نهاد های اصولگرا واقع شده است. پس احتمالا فیلترینگ آن به سادگی ممکن نیست. مخصوصا حالا که حتی اصولگرایان، برای به دست آوردن دل طبقه متوسط، به نفع آزادی موضع می گیرند.
سه: چاره کار اینستاگرام را ظاهرا در محدودیت غیررسمی اینترنت دیده اند. ابتدا تلاشی شد برای گرانی اینترنت خارجی و ضمناً تلاش هایی صورت گرفت برای بالا دانستن دست تولیدکنندگان محتوای داخلی به خارجی در پهنای باند. هر دوی این ها مصرف دیتای خارجی را سخت تر و گران تر کرد.
چهار: اما دیروز نزدیک به 500 هزار نفر در هر لحظه در حال تماشای لایو بازی پرسپولیس بودند. مسئولان صداوسیما حتما متوجه بزرگی این رقم هستند و لابد در هفته ها و ماه های آینده شاهد اقداماتی در این خصوص خواهیم بود. بعید است که این اقدامات محدودکننده باشند و مثل همیشه، آمدن رقیب احتمالا بازی را به نفع مردم تغییر خواهد داد. برنامه های بهتر، آزادی بیشتر و حتی آنطور که بخشی از بدنه فوتبالی دوست دارند بازگشت فردوسی پور؛ بازگشتی که می تواند به معنای بالا و پایین شدن برخی جریانات قدرت در صداوسیما هم باشد.
پنج: دیروز اما، روز شکست مطلق برای صداوسیما نبود. بخش دیگری از زیرمجموعه این سازمان؛ یعنی تلوبیون، توانست رکورد بیننده اینترنتی را با بیش از یک میلیون پخش همزمان بشکند؛ دوبرابر آنچه در اینستاگرام شاهد بودیم. البته که کیفیت پایین صوت و تصویر اینستاگرام هم دلیلی بر این مسئله شد، ولی نباید از حق گذشت و تلاش تلوبیونی ها برای بهتر شدن کیفیت را نادیده گرفت. مردم حالا به یک آرشیو کامل و سیستم خوب پخش زنده صداوسیما دسترسی دارند و این هم نکته ای مثبت در فضای آنلاین است.
شش: مجموع این اتفاقات، نکته ای مثبت برای پلتفرم های آنلاین در کشور است. البته دیروز وی او دی ها یا همان تلویزیون های اینترنتی احتمالا بازی را اول به تلوبیون و بعد به اینستاگرام واگذار کردند، ولی درعوض روز بره کشان برای اپراتور های اینترنتی تلفن همراه و ثابت در کشور بود.
بره کشانی که البته حمایت ضمنی وزارت ارتباطات از اینترنت خارجی هم به چرب شدن آن سفره کمک کرد. آذری جهرمی دیروز در بیانیه کوتاهی که قبل از بازی صادر کرد به طور ضمنی طرف اینستاگرام را گرفت و حتی به این شرکت پالس داد که شرایط میزبانی اش را بهبود ببخشد. پالسی روشن از سوی دولت در فضای دوقطبی رسانه ای - سیاسی دیروز.
هفت: گره ماجرای عادل و تلویزیون شاید با دست هم باز می شد، ولی حالا که از دندان هم کاری برنمی آید، شاید ما، مخاطبان باید خشنود باشیم که در یک رقابت سخت و نفسگیر، برنده اصلی بودیم. کسانی که مطمئن خواهند بود در آینده کیفیت بیشتری از هر دو سوی این رقابت خواهند دید. برای حیثیت هم که شده، جایی برای هیچ اشتباه کوچکی وجود ندارد و چه چیزی بهتر از این؟
منبع: فرارو